V tomto recepte s medvedím cesnakom ľahko pripravíte obed či chutnú večeru naraz pre tých, čo môžu jesť syr a pre tých, čo majú intoleranciu na laktózu alebo alergiu na mliečnu bielkoviny.
Bezlepkový a na polovicu bezlaktózový recept 🙂
Množstvo si určte podľa počtu stolovníkov, na jedného počítajte asi s tromi stredne veľkými zemiakmi.
Zemiaky
Tvrdý syr
Tofu
Soľ
Čierne korenie
Zemiaky poriadne vydrhnite kefkou, nešúpte. Dajte variť do hrnca s vodou a soľou a skôr, než úplne zmäknú, odstavte a vylejte vodu. Ako zistiť, kedy zemiaky odstaviť? Pichnite do nich vidličkou – musí do zemiaku vojsť ale nie tak ľahko, ako keď sú uvarené úplne do mäkka.
Kým sa zemiaky varia, umyte a posekajte medvedí cesnak relatívne na drobno a nastrúhajte na jednu kôpku syr, na druhú tofu. V jednej miske zmiešajte tofu, cesnak, soľ a čierne korenie, v druhej postupujte rovnako, ale so syrom.
Zemiaky prekrojte na polovicu, najlepšie pozdĺžne veľkým nožom. Pomocou malého nožíka opatrne vydlabte vnútro polovíc zemiakov, ktoré potom nakrájajte na drobno a časť z toho pridajte do taniera so syrom a s tofu a zmiešajte. Vytvorenú zmesku opatrne natlačte do vydlabaných zemiakov. Uložte na pekáč a dajte zapiecť do rúry na 180 stupňov asi na 15 – 20 minút.
Podávajte s tatárskou omáčkou, bielym jogurtom alebo kečupom.
Dobrú chuť 🙂